Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaGüncel7 Haziran Türk Şiirinin İki Usta İsminin Vefat Yıldönümü

7 Haziran Türk Şiirinin İki Usta İsminin Vefat Yıldönümü

İki büyük şair, iki büyük hassas kalp, Türkçenin iki büyük ustası. Türk Şiirinin hassas şairi Cahit Zarifoğlu ve yaralı hislerin tercümanı Anadolu ozanı Abdurrahim Karakoç ‘u saygı ve rahmetle yad ediyoruz.

7 Haziran Türk şiirinin iki usta isminin, Cahit Zarifoğlu (Abdurrahman Cahit Zarifoğlu) ve Abdurrahim Karakoç’un vefat yıldönümü.
Bugün Türk şiirinin iki güçlü damarının, Abdurrahman Cahit Zarifoğlu ve Abdurrahim Karakoç’un vefat yıldönümü.
Zarifoğlu, şiiriyle modern Türk şiirinin çıtasını yukarı çıkaran, ‘Yüz yılda bir gelenlerde’ görülen folklor nefesli, Karakoç ise halk şiirini çağdaş bir söyleyişe kavuşturmasıyla anılıyor.
Her iki şairimiz de, her çiçeğin ayrı kokusu olması gibi, kendi tarzını terennüm ederek şiir bahçemize bu toprağın kokularını yaymış iki usta şair.

Bu iki ustanın en belirgin ortak yönü, her ikisinin de Kahramanmaraşlı olması.
Yaşamlarını ise Kahramanmaraş‘ta sürdürmemişler.
Karakoç, Ankara‘yı kendine yurt edinirken, dünyayı otostopla gezdiği bilinen bir seyyah da olan Zarifoğlu yaşamak için İstanbul‘u tercih etmiş.
Edebiyat dünyası, Karakoç’un 2012’deki vefatının ardından bu iki şairimizi, 7 Haziran’da, aynı gün vefat etmeleri nedeniyle aynı anda, onlara has ayrı ayrı özellikleri ile anıyor.

Abdurrahman Cahit Zarifoğlu (d. Ankara, 1940 – ö. Ankara, 07 Haziran 1987) Şair-Yazar.
Tam adı Abdurrahman Cahit Zarifoğlu olan şair, 1940’ta Ankara’da doğdu. 7 Haziran 1987’de Ankara’da yaşamını yitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Çeşitli kurum ve kuruluşlarda muhasebeci, çevirmen, düzeltmen, teknik sekreter olarak çalıştı. Öğretmenlik yaptı.
İlk şiir ve öyküleri lise öğrenciliği yıllarında Kahramanmaraş’taki yerel gazetelerde yayınlandı. Ardından İstanbul ve Ankara’daki dergilerde çıkan şiirleriyle tanındı. Kahramanmaraş’ta “Açı” adıyla bir sanat dergisi yayınladı.1976’dan sonra Ankara’da yayınlanan Mavera ve Edebiyat dergilerinin sürekli yazarı oldu.

Abdurrahim Karakoç
1932 yılında Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesine bağlı Ekinözü köyünde doğan Abdurrahim Karakoç, çocukluk çağından itibaren şiire ilgi duymaya başladı.

Elbistan Belediyesi’nde 1958-1985 yılları arasında muhasebeci olarak çalışan ve günümüz aşık tarzı şiirinin büyük ustalarından olan Karakoç’un ilk şiirleri Elbistan’da çıkan Engizek gazetesinde yayınlandı.

Temiz Türkçe ve hece vezniyle aşk, gurbet ve sosyal temalı şiirler kaleme alan Karakoç, ironik yazılarıyla geniş kitlelere hitap etti.

Abdurrahim Karakoç, evli ve 3 çocuk babasıydı.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments